15. kesä, 2018

TT-kisatunnelmia ja perheaikaa Mansaarella

Katselen suoran päästä rykelmänä hurjaa vauhtia lähestyviä moottoripyöriä.  Pyörät hidastavat vähän mutkaan ja kallistuvat jyrkästi oikealle kantatessaan käännöksessä aivan katukiven vierestä. Viereisen pubin kaiuttimista kuuluu musiikin sijaan urheilutoimittajan kiihkeää selostusta.  Mansaaren TT-kisaradan varrelle on kokoontunut tänään tuhansia moottoriurheilun ystäviä. Tällä Ramseyn keskustan läpi menevällä pätkälläkin on yleisöä tungokseksi asti.  Useimmat heistä ovat pukeutuneet itsekin nahkaisiin ajoasuihin. Aurinko hellii tapahtumaa, olut virtaa ja tunnelma on korkealla. Kamerat raksuttavat sarjatulta. 

Vaikka meneillään on vasta harjoitusviikko maailman vaarallisimpana pidetyssä moottoripyöräkilpailussa, kiertävät nopeimmat hurjapäät 37.73 mailin (60,72 km) pituisen maantieradan alle 17 minuutin haamurajan.  Tämä tarkoittaa, että keskinopeus kapealla ja mutkaisella reitillä nousee yli 200 km tunnissa. Kisan tekee erittäin vaaralliseksi sen ajaminen tavallisella, vuoristoisella maantiellä halki kylien ja kaupunkien.

Pian saamme moottoripyöräurheilun riskeistä liiankin ikävän todistuksen.  Punaiset liput nostetaan aika-ajon keskeytymisen merkiksi, ja hälytysajoneuvot lähtevät sireenit ulvoen matkaan. Saamme kuulla, että on tapahtunut onnettomuus, jossa nuori ja lupaava paikallinen kuljettaja, Dan Kneen, on ajanut ulos radalta ja menehtynyt välittömästi. Tuntuu surulliselta ja epätodelliselta, sillä juuri äsken hän vielä kurvasi ohitsemme. Kun kelaan kamerani kuvatiedostoja taaksepäin, löydän numerolla 8 ajaneen Kneenin kuvan helposti. Harjoitusajo keskeytetään tältä päivältä ja apeat katsojat lähtevät kohti majoituspaikkojaan.  Olemme hyvin surullisia moottoripyöräilylle elämänsä aktiivisesti uhranneen Kneenin perheen puolesta.

Viiden minuutin kävelymatkan päässä meitä odottaa oma majoituspaikkamme.  Ohitamme matkallamme Epelin, joka odottelee meitä pysäköitynä kadun varteen, sillä olemme siirtyneet pariksi viikoksi nauttimaan tyttäremme perheen kodin tarjoamasta täysihoidosta.  Tulemme kahden viikon aikana vierailemaan kisakatsomossa vielä monta kertaa. TT-kisojen seuraamistakin mielenkiintoisempaa on kuitenkin leikkiä kahden vuoden aikana kovasti kasvaneiden lapsenlastemme kanssa ja seurata heidän hauskoja puuhiaan. Aurinkoisina alkukesän päivinä ennätämme myös retkeillä Mansaaren kauniissa luonnossa, maistella monta jäätelötötteröä, keinua läheisessä leikkipuistossa ja heitellä litteitä leipäkiviä veteen Irlanninmeren rannalla.