14. huhti, 2018

Huhtikuinen viikonloppu Washingtonissa

Kevät on myöhässä ja tuuli puhaltaa koleasti Washington D.C.n puistoissa. Vedän hupparin hupun tiukemmalle ja lämmittelen käsiäni taskuissa.  Kaupungin kodittomat lämmittelevät metron ilmastointikanavan suuaukolla huopineen. Amerikkalainen hyvinvointi ei koske kaikkia. Huhtikuu on kuitenkin jo pitkällä ja hennon vaaleanpunaisena kukkivat kirsikkapuut Washington Monumentin ympärillä antavat toivoa vähitellen saapuvista lämpimämmistä säistä.

Pilvisen harmaa päivä on oivallinen museokierrokselle.  Ja museoiden näyttelyt Yhdysvaltain pääkaupungissa ovat hienoja ja kaiken kukkuraksi ilmaisia.  Luonnonhistoriallinen museo on valtavan laaja. Kameroidemme linsseihin osuvat mm. pelottavat toteemipaalut, katossa roikkuvat valaat ja lasivitriinissä lepäilevät muumiot. Holokaustimuseo on surullinen paikka. Sadat kynttilät muistuttavat toisen maailmansodan aikana keskitysleireissä menehtyneistä uhreista.  Esillä on paljon dokumenttiaineistoa ja elokuvia keskitysleireistä, mutta yllättävää kyllä myös tämän päivän holokaustista Syyriassa.

Mielenkiintoinen tutustumiskohde on myös toimiva setelipaino. Turvatarkastukset ovat tarkat eikä valokuvien ottamista sallita lainkaan -  ymmärrettävistä syistä. Väärennöksien ehkäisemiseksi setelipainon painomusteen väri on patentoitu ja salainen eikä sitä ole saatavissa painon ulkopuolella. Pääsemme seuraamaan 40 minuuttia kestävällä opastetulla kierroksella eri arvoisten USA:n dollarisetelien valmistumista useiden painovaiheiden kautta leikkaukseen ja niputukseen.

Valkoisen talon ympärillä parveilee paljon turisteja.  Kielikoululaiset ottavat ryhmäkuvia punaiset lippikset päässään.  Olen hieman tyrmistynyt presidentti Trumpin vaalikampanjasta tutusta ”Make America Great Again”- iskulauseesta teinien hatuissa. Olen kuvitellut, etteivät poliittiset kannanotot kuulu kansainvälisten kielikurssien ohjelmaan. Viereisestä myyntikojusta voi ostaa itselle mieleisen presidenttiaiheisen t-paidan – Obaman tai Trumpin kuvalla varustettuna.  Eteläkorealaiset siirtolaiset heiluttelevat valtavaa banderollilakanaa, jossa julistetaan sotaa ja toivotaan USA:n pommitusten Pohjois-Koreassa alkavan mahdollisimman pian. Minua kylmää nyt myös sisältä päin.

Pääkaupunkivierailun jälkeen pääsemme nauttimaan metropolialueen parasta antia Pekan siskon perheen seurassa Virginiassa. Meitä matkalaisia hemmotellaan meksikolaisen ruuan lisäksi suomalaisella suklaalla ja ruisleivällä. Saamme apua monien arkisten asioidemme hoitoon, pesemme kertyneet likapyykit, huollamme automme ja täydennämme perheen kirjahyllystä mukaamme runsaasti suomalaista matkalukemista. Erityisesti nautiskelemme saunan löylyistä, yksityisestä sellokonsertista sekä lasten iloisten touhujen seuraamisesta. Kiitollisina kokemastamme vieraanvaraisuudesta jatkamme matkaamme kohti kesää ja kotimaata.