14. helmi, 2018

Hollywood - elokuvamaailman sykkivä sydän

Kävelemme ihmistungoksessa neonvalojen reunustamalla kadulla. Silmäilen kylttejä: Hard Rock Cafe, Madame Tussauds, Chinese Theatres… Joka puolella soi konemusiikki, ja vastaamme kävelee tyylikkäiden cityihmisten lisäksi mitä erilaisempia hahmoja. Tunnistan niistä ainakin Supermiehen, King Kongin ja Minni Hiiren. Olemme tulleet elokuvamaailman mekkaan, Los Angelesiin.  Bongaamme tuntemiamme elokuva- ja musiikkialan huippunimiä kultakirjaimin kirjoitettuina Hollywood Bulevardin marmoriselle jalkakäytävälle upotetuista vaaleanpunaisista tähdistä: Marilyn Monroe, Harrison Ford, Sylvester Stallone, Jack Nicholson, Celine Dion, Robin Williams…..listaa voisi jatkaa loputtomiin.  Hetken saamme itsekin kokea olevamme huipulla, kun nimemme rakennetaan vielä vapaana olevaan tähteen kullanvärisistä irtokirjaimista valokuvauksen ajaksi.

Elokuvateollisuus säätelee vahvasti koko Los Angelesin miljoonakaupungin elämää.  Yllättäen täällä saattaa olla suljettuna mottoritieosuus, silta tai jopa kiitorata, kun siellä filmataan uutta elokuvaa. Katukuvassa vilistävät huippukalliit urheiluautot: Ferrarit, Lamborghinit, Mustangit ja Lexukset.  Superstarat asustavat skandaalinkäryisillä Beverly Hillsin kukkuloilla, miljoonien dollarien arvoisissa omakotitaloissa, joiden mukavuuksiin saattaa porealtaiden ja upeiden kotiteattereiden lisäksi kuulua myös palvelusväki tai oma helikopteri. Iltaisin täältä ei puutu punaisia mattoja, timanttien säihkettä ja paljettien kimallusta.

Pistäydymme hetkiseksi pois kadun vilinästä Guinnessin World Records -museoon ihmettelemään erilaisia ennätyksiä.  Maailman suurin mies ja pienin nainen ovat esillä vahanukkeina.  Näiden vieressä seisoessamme tunnumme kohtalaisesta 32 sentin pituuserostamme huolimatta keskikokoisilta molemmat! Minua huvittaa, miten ihmiset ovat tehneet todella monenlaista päästäkseen ennätyksen kirjaan, esim. syöneet paljon ja nopeasti torakoita, ajaneet huippunopeasti yksipyöräisellä moottoripyörällä, nielleet valtavan määrän miekkoja tai kävelleet pitkän matkan tulen päällä.

Pekan suupielessä karehtii poikamainen hymy, kun huomaamme kadun reunassa punaisen Ferrarin ja kyltin, jossa kerrotaan, että urheiluauton voisi vuokrata sopuhintaan puoleksi tunniksi.  Moottoriäänet ovat muhkeat, kun säntäämme matkaan, Pekka ratin takana ja minä takapenkillä tukka hulmuten. Huristelemme vauhdikkaasti kohti näköalapaikkaa, josta voimme kuvata parhaiten Hollywood-kyltin sekä Leonardo DiCaprion talon.

Nähtävyyskierroksemme jatkuu vielä elitistiselle Santa Monican rannalle. Hiekkarannalla on nyt talviaikaan varsin hiljaista. Ikonisen, satavuotta vanhan laiturin vieressä oleva huvipuisto tosin houkuttelee turisteja kaikkialta maailmasta viettämään iltaa monista elokuvista tunnetuksi tulleissa maisemissa.  Meille tärkein syy tulla Santa Monicaan on se, että täällä sijaitsee Amerikan vanhimman valtatien -  Route 66:n - läntinen päätepiste. Historiallinen valtatie kulkee Chicacosta tänne Tyynenmeren rannalle.  Meidän kiemurteleva matkareittimme Yhdysvalloissa tulee osumaan tälle 3755 kilometrin pituiselle valtatielle vielä useaan kertaan.